Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

10th English Grammar | 10th Grammar | English Grammar Basics | English Grammar pdf

/
/
/
126 Views

Chapter 1.2

The thief’s story – Ruskin Bond





Q. Do as directed
1. Pick out the infinitive
I do not want to score a single mark unearned.

2. Make sentence of your own using given phrase.
‘By fits and starts’

3. Find 4 words of minimum 4 letters from given word.
‘Moonlight’

4. punctuate the following sentence
I made some money yesterday he explained

5. identify the kind of sentence
I smiled at Anil in my most appealing way.

6. spot the error in the following sentence
I has more marks on my face though mine were mostly scars.

7. Choose and insert the proper Homophones in the appropriate blank to make the sentence meaningful.
The judge did not ___ any evidence ____ the last document.
(expect / except / aspect / accept)

8. Write two present participles, in which the last letter of the main word is doubled.
For example, stopping

9. Prepare a word chain of verbs.
Rise, ___, ____, ____, _____

10. Rewrite in indirect speech.
“Today we’ll start writing sentences” he said.


Answer key

The thief’s story

Q. Do as directed
1. Pick out the infinitive
I do not want to score a single mark unearned.
Ans. To score-infinitive.

2. Make sentence of your own using given phrase.
‘By fits and starts’
Ans. Anil made money by fits and starts.

3. Find 4 words of minimum 4 letters from given word.
‘Moonlight’
Ans. Moon, mono, light, lion, toil, gloom, loom.

4. Punctuate the following sentence
I made some money yesterday he explained
Ans. “I made some money yesterday”, he explained.

5. Identify the kind of sentence
I smiled at Anil in my most appealing way.
Ans. Simple Sentence /assertive.

6. Spot the error in the following sentence
I has more marks on my face though mine were mostly scars.
Ans. I have more marks on my face though mine were mostly scars.

7. Choose and insert the proper Homophones in the appropriate blank to make the sentence meaningful.
The judge did not ___ any evidence ____ the last document.
(expect / except / aspect / accept)
Ans. The judge did not accept any evidence except the last document

8. Write two present participles, in which the last letter of the main word is doubled.
For example, stopping
Ans.Hopping, shopping, clapping, digging.

9. Prepare a word chain of verbs.
Rise, ___, ____, ____, _____
Ans. Rise, Eat, teach, help, paint, train.

10. Rewrite in indirect speech.
“Today we’ll start writing sentences” he said.
Ans. He said that that day we would start writing sentences.

you can download pdf file Click on Download

Grammar Download

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

It is main inner container footer text